X
تبلیغات
بيوشيمي - اسید اوریک خون uric acid, blood

بيوشيمي

گسترش علم بيوشيمي

اسید اوریک خون uric acid, blood

کاربرد:

این آزمایش به منظور بررسی بیماری نقرس و یا عود سنگ ادراری انجام میشود.

 

 

تشریح تست:

اسید اوریک ترکیبی نیتروژن دار و محصول تجزیه پورین (واحد ساختمانی اسیدداکسی ریبونوکلئیک) می باشد.75% اسید وریک توسط کلیه و 25% آن از طریق روده ها دفع می شود.هنگامی که سطح اسید اوریک  بالا رود(هیپر اورسمی) بیمار ممکن است دچار نقرس گردد.نقرس نوعی آرتریت است که به علت رسوب کریستال های اسید اوریک در بافت دور غضروفی پدید می آید.اسید اوریک ممکن است در بافت نرم نیز رسوب نماید که به آن توفی گویند.چنانچه غلضت اسید اوریک ادرار به حد فوق اشباع برسد کریستالی شده و تکیل سنگ کلیه می دهد که می تواند سبب انسداد میز نای گردد.

اسید اوریک عمدتا در کبد ساخته می شود.سرعت ساخت کبدی و سرعت دفع کلیوی آن تعیین کننده غلضت خونی اسید اوریک می باشند.مقدار اسید اوریک بر حسب سن و جنس تغییذ می نماید.

علل هیپراورسمی ممکن است افزایش تولید یا کاهش دفع آن (مانند نارسایی کلیه)باشد.تولی بیش از اندازه سید اوریک ممکن است به علت کمبود نوعی آنزیم تجزیه کننده پدید آید که موجب تحریک تجزیه پورین می گردد.و یا در مبتلایان به سرطان که سرعت نوسازی و تجزیه  پورین و DNA بسیار زیاد است بوجود می آید.بسیاری از علل هیپراورسمی نامعلوم است و از این رو به آن ایدیوپاتیک گویند.

 

 

عوامل تداخل کننده:

-استرس موجب افزایش سطح اسید اوریک می گردد.

-داروهای حاجب اشعه X موجب افزایش دفع اسید اوریک و کاهش سطح آن می گردند.

-تزریق مواد حاوی مقدار زیادی روتئین(به ویژه گلیسین) مانند تغذیه کلی از راه غیر گوارشی می تواند سبب افزایش اسید اوریک گردد،زیرا این اده محصول تجزیه گلیسین می باشد.

 

 

-داروهای افزاینده سطح عبارتند از:

الکل، اسید آسکوربیک،آسپیرین،کافئین،سیس پلاتین،دیازوکسید،اپی نفرین،اتامبوتول،لوودوپا،متیل دوپا،اسید نیکوتینیک،فنوتیازین ها،تئوفیلین.

 

 

-داروهایی که موجب کاهش سطح آن می گردند:

الوپورینول،ایموران،کلوفیبرات،کورتیکواستروئید ها،استروژن ها، دیورتیکها،انفوزیون های گلوکز،گایفنزین،وارفارین.

 

 

روش های اندازه گیری اسید اوریک:

روش های رایج اندازه گیری اسید اوریک در دو گروه قرار می گیرند:

-روش های اسید فسفو تنگستیک (PTA)

-روش های اوریکاز

روش های اسید فسفو تنگستیک بر پیدایش یک رنگ آبی در هنگام احیا PTA توسط اورات در محیط قلیایی تکیه می کنند.رنگ توسط اسپکتروفتومتری در طول موج های 650-700 نانومتر قارئت میشود.

حضور پروتئین در طی پیدایش رنگ سبب کدورت و کاهش غیر قابل پیش بینیجذب می گردد.بنابراین در روش های اسید اوریک پلاسما حذف پروتئین  یک مرحله اجباری است.

روش های اوریکازاختصاصی ترند.زیرا آنها اکسیداسیون اورات که توسط انزیم اوریکاز اکسیدور دوکتاز کاتالیز می شود را یا به شکل یک مرحله منفرد و یا به صورت مرحله ابتدایی دارا می باشند.

در نتیجه دسترسی به کیفیت بالا و تدارکات کم هزینه آنزیم باکتریایی، روش های اوریکاز عملی و رایج شده اند.رسوب اولیه پروتئین ضروری نمی باشد.در اکثریت روش های اوریکاز تنها گوانین، گزانتین و تعداد کمی از دگر آنالوگ های اسید اوریک تداخل نموده که فقط در غلظت های غیر محتمل در مایعات بیولوژیک صورت می ذیرد.

 

 

اهداف:

-کنترل اسید اوریک سرم در خلال درمان نقرس

-کمک به تشخیص مشکلات تندرستی

 

 

مقادیر نرمال:

بزرگسالان

مردان:4-8/5 mg/dl         or            0/24-0/51 mmol/l       

 

زنان: 2/7-7/3 mg/dl            or       0/16-0/34  mmol/l       

 

 

کهنسالان: مقادیر ممکن است اندکی افزایش یابد.

 

کودکان:2/5-5/5  mg/dl      or     0/12-0/32 mmol/l 

 

 

نوزادان: 2-6/2   mg/dl

 

 

مقادیر بحرانی:

>12mg/dl

رژیم غذایی:

گفته شد که چگونه سطوح بالای اسید اوریک می تواند منجر به نقرس شود. غذاهای با پورین بالا می تواند سطوح اسیداوریک در بدن را افزایش دهد، بنا براین رژیم نقرس معمولاً غذاهای پرپورین یا منابع سرشار از پورین را محدود می کند.

مقدار مصرف غذاها بر اساس محتوای پورین درآنها به چند دسته تقسیم می شوند.

- قدغن: مواد غذایی با مقادیر خیلی بالای پورین که نباید بیش از ۱ بار در هفته مصرف شوند. ماهی ساردین ، ماهی کولی ، ماهی سالمون ، ماهی خال مخالی ، شاه ماهی ، صدف ، گوشتهای احشایی ( مثل جگر ، قلوه ، مغز و … ) الکل ، سوپ جوجه ، گوشت ، سوسیس ، نانهای شیرین ، شیره گوشت ، سس گوشت.

- متوسط: مواد غذایی با محتوای پورین متوسط که نباید بیشتر از ۴ بار در هفته مصرف شود.

مارچوبه ، گل کلم ، جوجه ، همبرگر ، انواع لوبیا ، عدس ، لوبیای لیما ، زرد چوبه ، اسفناج ، باقلا – قابل قبول: مواد غذایی بدون محتوای پورین یا کم پورین که می توان  به همان اندازه معمول استفاده کرد.

چای ، کاکائو ، شکلات ، نوشیدنی های گازدار ، آب میوه ها ، شکر ، سبزیجات ( غیر از مواد گفته شده بالا ) ، سوپ سبزیجات بدون گوشت ، کره ، چربی ها ( در مقادیر متوسط ) ، نان و غلات،پنیرها ( همه انواع ) و تخم مرغ.

توصیه های کلی :

-  دریافت چربی را با انتخاب گوشتهای کم جرب ، غذاهای آماده شده با چربی کمتر و لبنیات کم چرب محدود کنید.

- مصرف غذاهای سرخ شده باعث کاهش ویتامین E شده در نتیجه اسید اوریک افزایش می یابد بنا براین حتی الامکان باید از خوردن این غذاها پرهیز کرد.

- قهوه با شکستن پروتئین اسید اوریک راافزایش می دهد بنا براین از مصرف آن پرهیز کنید. – روزانه حداقل ۲ لیتر آب بنوشید.

-  مجله پزشکی انگلستان در ماه می ۲۰۰۴ گزارش می دهد که :      

    دریافت محصولات لبنی کم چرب ریسک ابتلا به نقرس را تا ۵۰%  کاهش می دهد. 

 غذاهای کمک کننده:

 - توت فرنگی : خوردن توت فرنگی به خنثی کردن و دفع اسید اوریک کمک می کند.

- روغن زیتون : اسیدهای چرب موجود در روغن زیتون می توانند التهاب را کاهش دهند.

- خوردن سویا به جای گوشت

- چای سبز: چای سبز یک آنتی اکسیدان قوی است، بسیار قوی تر از آنتی اکسیدانهای موجود

در سبزیجاتی مانند اسفناج ، بروکلی، گل کلم و سیر. بیوفلاونوئیدهای موجود در چای سبز در خنثی کردن  رادیکالهای آزاد حتی از ویتامین E هم قویترند.

- دانه کرفس: برای تقویت دستگاه اداری بسیار مفید بوده می تواند به عنوان یک ادرار آور برای کمک به عدم تشکیل کریستانهای اسید اوریک استفاده شود. دانه کرفس به عنوان ضد التهاب می تواند ورم و التهاب را فرونشاند و مانع از درد ناشی از تورم اطراف مفصل شود. همچنین دانه کرفس به هضم پروتئین ها کمک می کند.

- دانه انگور: یکی از داروهایی مفید برای سلولهای خونی است که غالباً در غرب اروپا تجویز می شود




+ نوشته شده در  یکشنبه 1390/01/21ساعت 20:29  توسط محمدكرد  |